Skocz do treści, sidebara lub stopki

(NIE)Spam i hosty TP

04 października, 2009 o 17:53:16

Cała historia zaczęła się od tego, że wykupiłem domenę jednej z czołowych firm hostingowych. Wszystko ok. Dobra cena, świetny support, duży transfer. Cyrk zaczął się dopiero po ustawieniu firmowych Outlooków. 99% maili, które sprawdziłem wychodziło bez najmniejszych problemów do świata, ale problem tkwi w tym jednym procencie, w którym to znajduje się prawie cała korespondencja z czołowym kontrahentem. Dość tego przydługiego wstępu.

Maile wracały. Co zwracał kurier pocztowy? Mnóstwo technicznego bełkotu, z czego najważniejszą linijką dla mnie było:

Diagnostic-Code: smtp; 554 Service unavailable; Client host [****.****.pl] blocked using Barracuda Reputation; http://www.barracudanetworks.com/reputation/?r=1&ip=83.**.***.50
Okazało się, że ten nieszczęsny adres pochodził z puli TP. Napisałem do Barracuda Networks z prośbą o odblokowanie tego IP. Niestety, to było dynamiczne IP Neostrady. Problem powrócił po 24 godzinach.

Napisałem do supportu firmy hostingowej w której wykupiłem domenę. Prosiłem o pomoc, zaś w odpowiedzi otrzymałem IMO bardzo lakoniczne rozwiązanie problemu.

Są 2 rozwiązania tego problemu:
  • poinformowanie o tym fakcie właściciela adresu IP, który trafił na czarną listę (w tym przypadku TP). Powinni postarać się, aby ich host nie był listowany.
  • dodanie adresu IP do białej listy. Jednak taką operację mogą wykonać tylko i wyłącznie administratorzy na docelowych hostach na których Pana IP jest blokowane.
My w tej kwestii niestety nic nie możemy zrobić. Jeśli ma Pan dynamicznie przydzielany IP to rozwiązaniem też jest restartowanie modemu - dopóki nie zostanie przydzielony nowy, inny adres IP.
Z TP walczyć nie będę, bo i tak jestem skazany na przegraną. A ile do cholery można restartować ruter, który jest głównym węzłem komunikacyjnym firmy?! Te dwa rozwiązania odpadają.

Zastanawiałem się nad bramką proxy ustwioną w Outlooku, ale nie wiem czy to zda egzamin(nie wiem z której skorzystać, jak będzie z wydajnością, hostami, itp.). Może Wy spotkaliście się już z takim problemem i podzielicie się metodą jak go rozwiązaliście? Każdemu stawiam wirtualne piwo :)

Komentarze do wpisu "(NIE)Spam i hosty TP":

1. xyz napisał(a):
04 października 2009, 17:58:32

Wysyłaj maile przez smarthosta w firmie hostingowej...

2. Susek napisał(a):
04 października 2009, 18:03:04

Nad smarthostem się nie zastanawiałem, bo jeszcze nigdy nie miałem z nim do czynienia.Z tego co się orientuję, on współpracuje tylko z Exchange. W firmie którą obsługuję nie ma serwera Exchange. Mogę to skonfigurować bezpośrednio w Outlooku?

3. Akira napisał(a):
04 października 2009, 19:24:30

Może rutuj cały ruch przez serwer np. w ovh?

4. Susek napisał(a):
04 października 2009, 19:25:35

@ Akira - mógłbyś rozwinąć tę myśl?

5. Akira napisał(a):
04 października 2009, 19:27:20

Kupujesz serwer dedykowany w ovh i rutujesz cały ruch do/z przez ten serwer. Masz ogromne pole do manewru i ogromne narzędzie do zarządzania ruchem w sieci.

6. Susek napisał(a):
04 października 2009, 19:29:05

@ Akira, myślałem, że masz coś innego na myśli ;)
Wirtualny serwer kupiłem w Active24 i nie uśmiecha mi się przenosić wszystkiego na inny serwer :/

7. Akira napisał(a):
04 października 2009, 19:30:52

To może wysyłaj maile przez serwer smtp?

8. zdz napisał(a):
04 października 2009, 20:20:25

Ehm, macie serwer pocztowy w firmie na Neostradzie? Błąd w sztuce, odrzucanie korespondencji z dynamicznych adresów to jeden z pierwszych kroków antyspamowych. Przejdzie na normalne łącze (w tym przypadku Internet DSL) i problemy znikną jak ręką odjął.

9. DIVI napisał(a):
04 października 2009, 21:07:26

@zdz:
Tepsa ma bałagan w pulach adresowych i jeden z moich klientów walczył 4 miesiące z supportem InternetDSL, aby nie dostawać adresów po spam-o-botach z dawnej puli neo.

10. Yuras napisał(a):
04 października 2009, 21:25:30

Przejście na DSL nie rozwiązuje problemu, też są jaja.

Smarthost nie jest only for exchange więc nie ma problemu a to chyba było dla Was najlepszym rozwiązaniem. Polecam lekturę -> http://www.lemat.priv.pl/index.php?m=page&pg_id=133

11. Susek napisał(a):
04 października 2009, 22:07:53

@ Yuras - dziękuję za link, ale mi się raczej nie przyda. W firmie nie ma serwera pracującego na linuksie. Mam do dyspozycji tylko najzwyklejszy ruter Linksysa. Wiele tam zdziałać nie mogę :/

@ Akira - serwer SMTP jest ustawiony poprawnie. Maile przechodzą przez serwery Active24 jednakże host nadal pozostaje tepsowy.

Co do neostrady - polecałem łącza Netii, ja nie mam z nimi problemów, ale nie do mnie należała decyzja odnośnie providera.

12. xyz napisał(a):
05 października 2009, 12:39:29

Chłopie, co masz wpisane w tych outlookach jako serwer SMTP? Jakiś komp na nerwostradzie?

To na tym kompie na nerwostradzie wpisz [1] by wszystkie maile słał przez serwer smtp tam gdzie masz wykupiony hosting (czyli smarthosta).

O ile się da.

13. Lemat napisał(a):
06 października 2009, 09:22:59

Kretyńsko postawiona barakuda u twojego kontrahenta sprawdza nie tylko adres IP z którego nadeszło połączenie (twój serwer SMTP w active24) ale też kolejne nagłówki Received zawierające twój IP na neostradzie. Jedynym rozwiązaniem tego problemu jest wycinanie nagłówka Received na serwerze SMTP w active24 albo przestawienie barakudy.

Dodaj komentarz:

Textile Lite włączony ( szczegółowy opis znaczników ):
*strong* | # lista numerowana | * lista wypunktowana | _em_ | __italic__ | "link":http:// | bq. cytat.

MyBlogLog

Archiwum

LastFM